Завршена реконструкција парка Пећина

Почетак » Завршена реконструкција парка Пећина » Актуелно » Завршена реконструкција парка Пећина
pecinapecina1pecina2pecina3pecina4pecina5

Завршена је реконструкција парка Пећина, чиме је најзначајнији градски парк добио модеран изглед и бројне нове садржаје, који ће задовољити потребе свих генерација. Према речима директора градске Диркције Драгана Јеремића, након завршетка свих планираних радова, парк Пећина ће бити један од најлепших паркова у Србији.

„На овај начин обележавамо крај ове фазе изградње у парку Пећина. На самом улазу у парк изграђен је мањи трг који је намењен за играње, плес, али и за шах. Изграђена је трим стаза. Доњи плато Пећине ћемо комплетирати изградњом вештачке стене. Радови на изградњи монтажне вештачке стене почињу сутра. Расписаћемо тендер за постављање тартан подлоге на одбојкашки терен. Тиме би испоштовали концепт, замишљен пре три године, а то је да први део буде за спорт и рекреацију, други део за екстремне спортове, а трећи део парка да буде посвећен најмлађима. До краја године ћемо урадити све пешачке стазе, јер смо санирали клизиште. На Здрављаку ћемо урадити тартан подлогу за кошаркашки терен. Парк је адекватно осветљен и биће завршене пешачке стазе. Вредност радова је 9,7 милиона динара. Ми смо са овим пројектом конкурисали у Министарству спорта и нисмо успели да добијемо паре и парк смо урадили из сопствених средстава“, рекао је Драган Јеремић.

Од почетка реконструкције парка је уложено 30 милиона динара и потребно је још 7 милиона динара, како би се завршиле стазе са ивичњацима, тартан подлоге за одбојкашки и кошаркашки терен у чијој средини је шаховска табла и подијум. Ту је и почетак трим стазе, дуге 680 метара. Завршетком тартан подлоге за одбојкашки терен, уз фудбалски терен и изградњом вештачке стене за екстремно пењање, биће заокружен део за бављење спортовима, уз постојећи скејт парк.

Трећа целина је дечје игралиште и Кока колин терен са справама. Драган Јеремић је рекао да је пронађено решење и да проради постојећи јавни тоалет, који никада није био у функцији.

Архитекта Марија Митровић, урбаниста и пројектант у градској Дирекцији је рекла да свака промена у јавном простору подлеже критикама, јер грађани емотивно реагују на сваку промену.

„Сви платои и стазе на Пећини су рађени искључиво на претходним трасама, али се те трасе нису користиле. Једина стаза која је продужена јесте трим стаза, дужине 680 метара. Остале пешачке стазе су рађене по постојећим стазама, као и кружни плато, који је добио само другачију материјализацију. Додали смо приступне стазе са главне пешачке стазе, како бисмо лакше приступили садржајима у парку. Бетониране и асфлатиране стазе нису знатно повећане квадратуре, у односу на оне које су раније постојале“, рекла је Марија Митровић, која је истакла да су посађена и бројна стабла новог дрвећа и да је парк додатно озелењен.