Завршене Олимпијске сеоске игре

Почетак » Завршене Олимпијске сеоске игре » Вести » Завршене Олимпијске сеоске игре
 
Олимпијске сеоске игре у организацији Савеза за рекреативни спорт Републике Србије, одржавају се традиционално већ дуги низ година. Ове године, домаћин игара је била Врњачка Бања.
 
Циљ манифестације је популаризација спорта у селима, ширење идеје олимпизма и такмичарског духа, развоја масовног такмичења, неговање добрих односа и сарадња житеља месних заједница кроз спорт, као и побољшање квалитета живота становништва у селима. Игре су замишљене као екипно такмичење у свим дисциплинама, а у дисциплинама као што су народни вишебој, стрељаштво, пикадо, шах и крос, и појединачно. Олимпијске сеоске игре Србије, су одржане под покровитељством Министарства омладине и спорта Републике Србије, а у организацији Савеза за рекреативни спорт Републике Србије и Општине Врњачка Бања.
 
У Врњачкој Бањи прошлог викенда су завршене Олимпијске сеоске игре.Такмичења на нивоу општина почела су у мају и трајала скоро четри месеца и након пет кругова такмичења дошло се до најбољих екипа. Најбољи су стекли право да наступе на завршној манифестацији. Ваљево се после дужег времена скоро 30 година укључило у ову манифестацију. У протеклом периоду преко 70 екипа је узело учешћа у овој изузетно занимљивој манифестацији. Најбољи су наступили у Врњачкој Бањи.
Ваљево су у Врњачкој Бањи презентовале следеће екипе: Поћута (фудбал, пикадо, народни вишебој), Лесковице ( стони тенис, баскет, одбојка), Дивци (надвлачење конопца), Буковица, Златарић, Бело Поље (шах), Петница (Крос), Клинци (стрељаштво) у мушкој, Ваљевска Лозница (баскет, пикадо), Петница (одбојка, крос), Каменица (стони тенис) у женској конкуренцији. Укупно је било 94 такмичара у женској и мушкој конкуренцији који су постигли одличне резултате.
 
Учествовало је 23 представника града. Ваљево је заузело друго место. У екипној конкуренцији освојено је пет првих и по једно, друго и треће место.У баскету екипа Лесковица је била најбоља, а стонотенисери су заузели друго место. Женска одбојкашка екипа Петнице и Белошевца је заузела прво место. Шаховска екипа Буковица-Златарић-Бело Поље је била прва. Представнице из Ваљевске Лознице у пикаду су освојиле треће место. У кросу прво место је освојио Милош Митровић, друго Жарко Новаковић, а од девојака треће место је припало Зорици Радовановић. Драган Илић је био најбољи на такмичењу шахиста у појединачној конкуренцији.
 
На данас одржаној конференцији за новинаре тим поводом начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић је изразио задовољсто што се Ваљево после три деценије поново укључило у ову манифестацију. Начелник Вујић је између осталог истакао да је био изузетно добар одзив у селима, а најавио је и могућност да Сеоске олимпијске игре уђу у програм сталних манифестација града Ваљева као и да добију одређена средства за из градског буџета.
 
Представник Организационог одбора Олимпијских сеоских игара Марко Живановић је нагласио да организација игара у Врњачкој Бањи није била на завидном нивоу и мишљења је да Ваљево треба кандидовати за домаћина наредних 42. Сеоских олимпијских игара.
 

Leave a Comment