Завршени радови на рехабилитацији цевовода, Ваљево уредно набдевено водом

Почетак » Завршени радови на рехабилитацији цевовода, Ваљево уредно набдевено водом » Вести » Завршени радови на рехабилитацији цевовода, Ваљево уредно набдевено водом
На завршној конференцији за новинаре посвећеној водоснабдевању Ваљева, констатовано је да су радови на реконструкцији цевовода завршени и да је највећи део Ваљева уредно снабдевен водом. Проблема има у Мрчићу и Паунама, чија црпна станица не може брзо да се напуни због велике потрошње воде, али и да се у овим деловима града очекује нормализација. Грађанима се још једном, у име града Ваљева, на стрпљењу захвалио начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић.
 
„Ови радови су значајни из три разлога. Први је што је урађен цевовод из кога се снабдева цео град. Друга ствар је да нам је ова реконструкција послужила да уочимо слабе тачке код губитака у мрежи. Успели смо да их евидентирамо и санирамо. Трећа ствар је да ће значајно бити смањени губици у мрежи и да ће водоснабдевање у Ваљеву сада бити квалитетније. Поново бих се захвалио свим грађанима на разумевању. Упутићу још једном извињење због недостатка воде у првим данима рестрикција. Надам се да ћемо већ наредне године успети да сабирамо неке друге трасе. Систем водоснабдевања ћемо довести на завидан ниво и у стабилно стање за деценије и генерације у напред. У наредним годинама се мора приступити реконструкцији водоводне мреже, јер је наша мрежа стара и дотрајала. У протеклим годинама уложено је 6,3 милиона евра у водоснабдевање и последњи радови су од изузетног значаја за град Ваљево. Ужичко “Јединство” је успешно и пре рокова завршило посао који им је поверен“, изјавио је Александар Вујић Суботић.
 
Слободан Живановић, досадашњи технички директор „Водовода“ је рекао да су радови на цевоводу сирове воде Пакље завршени у петак поподне. “Након тога су наше екипе радиле дезинфекцију цевовода и Ваљево се снабдева са оба битна извора и са Пакљи и са Градца. Имамо довољно сирове воде за прераду. Постројење за прераду воде ради и снабдевамо читав град питком водом. Зоне ван града су проблематичне из техничких разлога, али очекујемо да ће се и тамо брзо нормализовати стање. До тада су снабдевени цистернама питке воде. Водоснабдевање града се стабилизовало и одвија се нормално. Након свих ових укључења и искључења имамо доста појединачних кварова. Само јутрос смо имачи десет пријава кварова. Зато има локалних несташица због поправи кварова”, изјавио је Живановић.
 
Директор ЈП „Колубара“ Миодраг Марковић је рекао да су радови завршени два дана пре предвиђеног рока. “ Нисмо имали додатних потешкоћа и санација. Заиста је уложен максималан труд и напор да све буде завршено и пре рока. На том делу који је саниран више нема губитака. Ова ситуација са искључењем Пакаља потврдила је и потребу пуштања бране Стубо Ровни што пре у рад. Ове године спуштамо затвараче и почињемо пуњење и једна од функција бране биће и та да у случају да се поново догоди да останемо без једног изворишта потребна количина воде надомести са бране. Иначе Ваљево се неће снабдевати водом са ове хидроакумулације редовно ,већ само у кризним ситуацијама „, појаснио је Марковић.
 
Дејан Тадић, санитарни инспектор је рекао да је Санитарна инспекција све време док су трајале рестрикције, вршила ванредни надзор и предузимала мере из своје надлежмости.
 
“Пре пуштања сирове воде са Пакљи спроведене су потребне мере. Циљ је био да се корисницима дистрибуира здава, пијаћа вода. И”Водовод” према обавези Закона о безбедности хране, има имплементирану самоконтролу, односно систем безбедности хране и пића по ХАСАП систему и има прописане процедуре и упутства где се током промета воде брине о безбедности воде за пиће и о томе води запис”, рекао је Дејан Тадић.
 

Leave a Comment