Завршетак бране и акумулације „Ровни“ главни предуслов за изградњу термо-електране у Каленићу

Почетак » Завршетак бране и акумулације „Ровни“ главни предуслов за изградњу термо-електране у Каленићу » Вести » Завршетак бране и акумулације „Ровни“ главни предуслов за изградњу термо-електране у Каленићу

„Ове године биће одабран стратешки партнер за изградњу две термо-електране „Колубара Б“ у Каленићу и термо-електране „Никола Тесла 3“, па је зато значајно да се радови на изградњи акумулације и бране „Ровни“ одвијају по плану и квалитетно. Овај објекат нема само регионални, већ са становишта енергетике и републички значај, јер ће обезбедити  довољне количине не само воде за пиће, већ и техничке воде за хлађење термо-електране у Каленићу“, оценио је министар рударства и енергетике проф. др Петар Шкундрић приликом радне посете Ваљеву и градилишту на брани и акумулацији „Ровни“.

„Ова акумулација требало би да се искористи и за производњу чисте енергије. Mи разматрамо ту могућност и договорили смо се да врло брзо, пре него што брана буде завршена, пронађемо инвеститора који ће урадити најпре пројектну документацију за мини-хидроцентралу. Она ће бити у систему ЕПС-а,  капацитета од једног до  два ипо мегавата снаге, што такође има посебан значај у борби за очување животне средине. Сваки мегават електричне енергије произведен на овај начин, из обновљивих извора, значајан је за заједницу у целини  и у складу је са напорима које улаже цео свет-да искористи обновљиве изворе енергије“, рекао је Шкундрић и додао да би две термо-електране  Колубара Б и Никола Тесла 3, требало да буду изграђене у наредних 4-5 година. Процењује се да ће само пројекат изградње електране у Каленићу, капацитета 700 мегавати,  коштати 700-800 милиона евра. „У питању су респектабилни капацитети и то  не само са становишта наше земље.Србија на тај начин ствара услове да постане  нето извозник електричне енергије и зато ми морамо да синхронизујемо изградњу инфраструктурних система и објеката који зависе један од другог. Уколико буде било потребно поново ћемо наћи начина  и да електро-привреда учествује у финансирању завршетка бране и акумулације „Ровни““,истакао је министар Шкундрић.
Овом приликом директор ЈП „Колубара“ Љубомир Муцић најавио је да би 2011. године, брана и акумулација „Ровни“требало да буде спремна за употребу и експлоатацију. „До сада је у овај објекат уложено око 40 милиона долара. Потребно је још 18 милиона евра за завршетак бране. У овој тренутку радови се изводе на 65. метру. Преостаје још да се уради 9,5 метара, што планирамо да завршимо до краја септембра. Уколико будемо имали довољно средства у овој години започећемо и чишћење акумулационог простора, како би тај део радова завршили у наредној години, а потом почели пробно пуњење акумулације“, рекао је Муцић.
Министар Шкундрић овом приликом у Ваљеву, пре посете брани и акумулацији „Ровни“, одржао је састанак  у Градској кући са руководством града, начелником Колубарског управног округа, председником Скупштине  и директорима јавних и комуналних предузећа, где се упознао  и са пројектима топлификације града и изградње Регионалне депоније у Каленићу.

Leave a Comment