Због протеста резервиста рели џипова обишао Ваљево

Почетак » Због протеста резервиста рели џипова обишао Ваљево » Вести » Због протеста резервиста рели џипова обишао Ваљево

Свечани долазак у центар Ваљева и пријем код градоначелника више од сто туриста из Француске, Шпаније, Италије и Швајцарске, учесника другог овогодишњег релија Париз-Ваљево, отказан је због протеста више од 200 ратних војних резервиста који су блокирали све улазе у зграду Скупштине града Ваљева.
Наиме, колона од 64 џипа, са 130 туриста из земаља ЕУ била је на Радином брду, када је организатор релија Томислав Митровић, обавештен да се ратни војни резервисти налазе на раскрсници код Поште. Митровић се дан раније договорио са резервистима да ће они са својом протестном шетњом сачекати док из Ваљева не оду гости из иностранства. Пошто резервисти нису испоштовали договор, Митровић је одлучио да караван џипова обиђе Ваљево И крене пут ваљевских планина И Мокре горе, где их је угостио Емир Кустурица.
“Ови људи су пошли на одмор и нисам желео да их излажем било каквим непријатностима у Ваљеву. Нисам им рекао разлог нашег заобилажења Ваљева, већ само да је дошло до промене И да идемо даље, како их не би узнемирио, нарочито што су ме пре поласка многи питали да ли је безбедно да иду у Србију, јер су се прибојавали како ће их овде примити због свих дешавања у последњих десет година. Извињавам се градоначелнику који је био спреман да нас прими И жао ми је што је до овакве ситуације дошло”, рекао је Митровић, ПР служби Градске управе.
И док су гости заобилазили Ваљево, пред ветеране је изашао заменик градоначелника Станко Терзић. Од њега су некадашњи борци тражили да градска власт утиче на народне посланике владајуће коалиције из Ваљева да прогурају Закон о исплати ратних дневница свим војним резервистима, учесницима свих ратова од 1990. до 1999. године, у висини одштета које су поједини резервисти добили пред судовима у својим градовима, што је њихов основни захтев.
“Ја сам ваш колега, јер сам и ја 1991. године био на ратишту код Мостара. Исплата ратних дневница је у надлежности Владе Србије и ту градске власти немају ингеренције, али ћемо урадити оно што смо вам прошли пут обећали. За следећу седницу Скупштине ће бити припремљен предлог где смо повећали ниво права за породице погинулих и ратне војне инвалиде. Добиће једнократне надокнаде, уџбенике за децу, стипендије и субвенције дела комуналних рачуна. То је шест милиона динара и то је оно што можемо да урадимо” поручио је Терзић резервистима који су га подсетили да неће одустати ни од захтева да се у центру Ваљева, код Градске куће, гради споменик свим погинулим борцима из Ваљева.

Leave a Comment