Здравље пре свега

Почетак » Здравље пре свега » Вести » Здравље пре свега

 

Ваљево је данас обележавајући  Светски дан здравља, било у знаку рекреације и спортских активности, придруживши се на тај начин бројним другим градовима из целог света у оквиру глобалне камапње „1000 градова-1000 живота“ која промовише потребу да локалне власти у сарадњи са здравственим установама створе услове за бољи квалитет живота грађана у урбаним срединама. Тим поводом, Карађорђева улица је данас у термину од 10 до 13 часова, једним делом била затворена за саобраћај, чиме је симболично упућена порука да би било пожељно бар повремено, најуже градско језгро растеретити од штетних издувних гасова аутомобила. Уместо уобичајене саобраћајне гужве, данас је главна градска улица била својеврсни импровизовани спортски терен. Деца и млади различитих узраста искористили су прилику да на овом простору играју одбојку, фудбал, да возе ролере, бицикл и да се баве разним другим спортским активностима. Придружили су им се и бројни чланови спортских организација, а централна манифестација на Градском тргу употпуњена је и колажним програмом који су припремили малишани градских вртића.
 
„Ваљево је са задовољством прихватило да се придружи овој глобалној акцији и постане један у низу градова широм света који ће на овај начин обележити Светски дан здравља, између осталог, јер је ово део визије града Ваљева- да се створе сви услови за здрав живот наших суграђана, а да они прихвате здраве стилове и начине живота“, рекао је овом приликом градоначелник Зоран Јаковљевић.
 
Он је подсетио и на то да је пре два дана отворен мини-пич терен на Петом пуку, што је само једна у низу акција којима локална самоуправа у Ваљеву жели да подспеши рекреативно и активно бављење спортом.
 
Обележавање Светског дана здравља у Ваљеву, који је ове године посвећен одржавању здравља становништва у урбаним условима организовао је Здравствени центар Ваљево. Данашња манифестација и кампања указале су на потребу да у процесу неговања и очувања здравих стилова живота кључну улогу и одговорност имају у подједнакој мери и појединци и установе, укратко сви чланови једне локалне заједнице и да само синхронизоване и континуиране заједничке мере и акције, дају жељене резултате.      

 

Leave a Comment