Здравствени радници из Молдавије у посети Ваљеву

Почетак » Здравствени радници из Молдавије у посети Ваљеву » Вести » Здравствени радници из Молдавије у посети Ваљеву
Делегација из Молдавије, која од понедељка борави у нашој земљи, са циљем да се упозна са резултатима у домену е-здравства Србије, своју посету Ваљеву започела је пријемом код градоначелника Ваљева Станка Терзића. Делегацију чине представници њиховог Министарства здравља, Националног здравственог осигурања, Министарства за информационе технологије и комуникације, здравствених институција. Ваљево су посетили заједно са представницима Министарства здравља Србије.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић, заменик градоначелника Витомир Митровић и помоћник градоначелника Радоица Рстић примили су госте из Молдавије и у срдачном разговору упознали госте са најважнијим подацима о Ваљеву.
 
Градоначелник Ваљева је рекао гостима да се налазе у посети једном од најлеших градова у Србији, који је поносан на своју бурну историју, споменике, околину, природу, реке…
„Наш град се налази у озбиљним социо-економским проблемима. Подсетио бих да смо у блиској прошлости имали велика разарања у граду током НАТО бомбардовања, када су уништени фабрика „Крушик“, велико градско насеље, чак је и Болница претрпела велика оштећења. Херојским чином пуковника Миленка Павловића спасени су многи млади животи и Ваљево чува успомену на свог хероја. И у најтежим временима, Град и грађани Ваљева су били спремни на солидарност.
Један од примера добре сарадње локалне заједнице је и Болница у Ваљеву, где је Град Ваљево подржао и делом финансирао реконструкцију Ургентног центра, доградњу Дома здравља. Не смемо заборавити и самодоприносе осамдесетих и деведестеих година који су омогућили да се наша болница сврста у ред најопремљенијих у тадашњој Југославији. Ти самодоприноси су помогли руководству Болнице да конкурише у бројним фондовима. Тада је почела велика набавка опреме и Ваљево данас не заостаје за универзитететским центрима. Данас имамо модерну опрему, Ангио салу, Град подржава рад Центра за вантелесну оплодњу што доводи све већи број пацијената из Западне Србије и Републике Српске у наш град“, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Шеф делегације Молдавије Александру Рошиору је рекао да је Република Молдавија у периоду транзиције, да је направљено доста крупних корака, али да то није довољно, и сада се ради на стратегији развоја ИТ технологије и њене примене у здравственом систему те земље.
 
„Ми смо открили могућност да учимо из искуства Србије. Нама је развој здравства веома важан и драго нам је што ћемо имати прилику да видимо шта сте ви урадили и како сте се опоравили након бомбардовања“, казао је Александру Рошиору изразивши велику захвалност Министарству здравља које им је омогућило ову посету, као и градоначелнику Ваљева, директору и колегама у ваљевском Здравственом центру.
 
Након пријема код градоначелника Ваљева Станка Терзића, гости су посетили ваљевску Болницу.
 

Leave a Comment