• О Ваљеву
  • Ваљево се налази у западној Србији на непуних 100 километара југозападно од Београда. Градско језгро смештено је у котлини кроз коју протиче река Колубара. Ваљево спада међу већа и развијенија насеља у Србији.

Зелена оаза у центру града

Почетак » Зелена оаза у центру града » Актуелно » Зелена оаза у центру града

Изградњом сквера у Насељу Ослободиоци Ваљева, наш град и највеће градско насеље ће добити јединствен простор за боравак и активност свих генерација.Изградњу сквера финансира Кабинет министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић, у сарадњи са градом Ваљевом. Вредност радова је 5.437.916,40 динара са ПДВ-ом, а радове изводи предузеће „Едификатор“ из Мионице. Иако је рок од 60 дана за завршетак радова прошао, важно је истаћи да је дошло до непредвиђених околности, због чега је померен рок за завршетак радова.Рушење делова некадашње улице која је туда пролазила, а која се налази на дубини од 30 до 40 цм, успорило је радове. Због завршних обрада тартана потребна су стабилне временске прилике од четири дана температуре ваздуха од 10 степени Целзијуса, па се за завршетак сквера чека лепше време.

Изградњом оваквог сквера Ваљево ће добити веома леп простор са играње и моторички развој деце, али и простор где ће грађани моћи да шетају, друже се и уживају у зеленим површинама. Пејзажно-архитектонским пројектом је очуван јавни карактер овог простора, али ће поред травне површине и парковског мобилијара, простор добити и активан део.Њега ће чинити лавиринт формиран од зимзелене врсте, како би био атрактиван целе године. Подлога у оквиру лавиринта ће бити малч од коре бора у којем су размештене бетонске плоче. Централни део лавиринта представља победничко постоље, које је мултифункционално. Може се користити и као површина за игру и седење.

Другу целину представљаће бетонски елементи- шкарпа, формирани на постојећем брду, пресвучени тартаном, са хватаљкама за пењање и два тобогана. Подножје је такође застрто подлогом од тартана.Трећа целина је брдо са два тунела, кроз која могу деца несметано да пролазе. Брдо је такође пресвучено тартаном, а странице ка улазима у тунел опремљене дрвеним гредама за пењање.Према речима ваљевских урбаниста који су израдили овако леп и атрактиван пројекат, сви елементи за игру деце су пројектовани у складу са важећим стандардима. Ваљево ће добити праву зелену оазу, коју ће чинити црвени храст, ликвидамбар, жалосна врба, руј, лоницера, ловор итд.Новопројектовани плато и стазе са поплочаним бетонским плочама, као и бројно листопадно, зимзелено дрвеће и ниже растиње од овог простора ће направити веома атрактиван и пријатан за шетњу и игру Ваљеваца свих генерација. Нови сквер у близини великог шопинг центра, насеља и школе улепшаће овај део града и дати му нови, модеран изглед.