Зелени караван у Ваљеву

Почетак » Зелени караван у Ваљеву » Вести » Зелени караван у Ваљеву

У оквиру „Зеленог каравана Србије“ представници Министарства животне средине и просторног планирања, предвођени министром др Оливером Дулићем одржали су састанак са начелницима, градоначелницима, председницима и представницима Колубарског и Мачванског округа. Том приликом министар Дулић посетио је и фабрику Горење у Ваљеву.

На почетку састанка у сали Скупштине града, министар Дулић је саопштио да ће ова словеначка фирма ући у другу велику инвестицију – отварање рециклажног центра за електронски и електрични отпад. Та инвестиција вредна је више милиона евра, а посао ће добити око 80 људи, рекао је Дулић. Он је нагласио да слични рециклажни центри постоје и у другим градовима у Србији.
 
Циљ акције “Зелени караван Србије“ је да се представници министарства животне средине и просторног планирања у непосредном контакту са председницима општина и градоначелницима упознају са проблемима које општине имају у примени Закона о планирању и изградњи, као и са сетом еколошких закона.
 
“Велики проблем је спровођење закона који се доносе у Скупштини Србије, а потом, када се спуштају на ниво локалне самоуправе, постоји неразумевање и нејасноће приликом њихове примене“, рекао је Дулић. Он је нагласио да се од општина кроз “Зелени караван“ очекује да испуњавају своје обавезе које су у складу са законом, као и да доносе сва неопходна планска урбанистичка акта.
 
Дулић је подсетио да ће Министарство помоћи локалним самоуправама при изради планске документације, али да при њиховој изради морају бити испоштовани рокови.
 
“Сви смо свесни да је светска економска криза оствила велике последице на грађевински сектор. И свесни смо да као држава морамо вештачки да изазивамо тражњу и да финансирамо пројекте које ни ми као држава ни ви као локална смаоуправа нисте мислили да радите из простог разлога што није било новца. Ми смо се задужили, хоћемо да буде пара и користим прилику да вас позовем да ваома озбиљно схватите пројекат који се у овом тренутку ради, а који је у склопу програма о помоћи грађевинској индустрији у условима светске економске кризе. Планирајте да реконструишете, изградите, поправите, урадите све неопходне интервенције на објектима који су на територији ваших локалних самоуправа. Ми ћемо вам оставити да бирате које ћете пројекте да радите, али вам нећемо одобрити да ти пројекти буду рађени по енормним ценама. Данас се зна колико кошта изградња, колико реконструкција, адаптација и слично. Сада искористите прилику да поправите обданишта, болнице, домове здравља, спортска игралишта, терене… “ објаснио је министар Дулић. Други пројекат који министарство ради је пројекат за суфинансирање станоградње најавио је министар и додао: “Ми као држава субвенционишемо 7% вредности целокупног пројекта, једина обавеза инвеститора је да те станове прода по максималној цени од 695 евра, с обзиром на то да знамо да је тржишна вредност квадрата стана у вашим градовима око тог износа“.
 
По завршетку састанка одржана су два Радна форума- за екологију и заштиту животне средине и Форум за грађевину, урбанизам и просторно планирање, које воде државни секретари и помоћници министра, а на којима су представници градова и општина могли да постављају сва питања везана за проблеме које имају у својој општини.
 
Министар Дулић данас је доделио 500 кутија за одлагање папира начелницима Колубарског и Мачванског округа и градоначелницима Ваљева и Шапца. У оквиру акције „Очистимо Србију“ Министарство је наменило кутије за одлагање папира државној управи.
 
 

 

Leave a Comment