Зимски сусрети учитеља Србије

Почетак » Зимски сусрети учитеља Србије » Вести » Зимски сусрети учитеља Србије
Зимски сусрети учитеља Србије одржани су у суботу у О.Ш. „Нада Пурић“. Учитељи из Мачванског и Колубарског округа на овим сусретима су имали прилику да размене искуства, али се и упознају са актуелностима у образовно-просветном раду,  спољашњем вредновању школа у Србији и постигнућу ученика 4. разреда на међународном тестирању ТИМСС 2011.
 
Скуп су отворили  Љубиша Антонијевић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, задужен за за предшколско и основно образовање и васпитање, Радоица Рстић, помоћник градоначелника Ваљева, као и Верољуб Лазаревић, начелник Школске управе Колубарског округа, Мирјана Илић, генерална секретарка Савеза учитеља Србије и у име домаћина су се обратиле Каролина Нешковић, председница Друштва учитеља Ваљева и Ана Савковић, директорка О-Ш. „Нада Пурић“.
Помоћник министра Љубиша Антонијевић је у свом излагању навео да су у припреми бројне измене образовне регулативе, која за циљ има да унапреди услове рада, сам образовни процес, а самим тим и резултате образовања:
 
„Знате да смо имали Закон о основној школи, који је донет 1992. године и да су мање измене тог закона рађене 2002. године. Дакле, имали смо обавезу и због усклађивања нашег закона са законима модерних европских образовних система. Тако се стекла потреба да ускладимо закон и да га направимо бољим.“
 
Бројне измене нас очекују и у области исхране ученика, којој ће се поклонити већа пажња у будућности, најавио је помоћник министра повратак исхране у школе.
 
„То би омогућило свој деци да се хране у школи, а у томе нам морају помоћи и локалне самоуправе, као и родитељи и привредници“, рекао је помоћник министра.
 
Помоћник градоначелника Ваљева Радоица Рстић је подсетио да се из буџета града Ваљева издваја значајан део за образовање и уређење школа.
 
„За финансирање и текуће одржавање основних и средњих школа у Граду Ваљеву издваја се сваке године 180 милиона динара из буџета. Имајући у виду буџет Града Ваљева, то су значајна средства, која доприносе унапређењу образовања у Ваљеву“, рекао је помоћник градоначелника.
 
Он је подсетио на значајне радове на школској инфраструктури, како у градским, тако и у сеоским школама. Поред стипендирања најбољих ученика и студената кроз рад Фондације, награђивања ученика генерације, Град Ваљево ће и у наредном периоду учинити доста на унапређењу положаја како запослених у просвети, тако и ученика, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић.
 
Помоћник министра Љубиша Антонијевић и помоћник градоначелника Радоица Рстић разговарали су током дана и о могућностима да се Град Ваљево још активније укључи у спровођење бројних програма и активности Министарства просвете.

Leave a Comment