Званичници Министарства културе Јужноафричке Републике у Ваљеву

Почетак » Званичници Министарства културе Јужноафричке Републике у Ваљеву » Вести » Званичници Министарства културе Јужноафричке Републике у Ваљеву

 

Заменик градоначелника града Ваљева Драгољуб Крстић приредио је пријем за делегацију из Јужноафричке Републике- првог саветника министра културе Ernest Zwelibanzi Ndlovu, помоћника министра задуженог за међународне односе Sipho Ntandane, као и директора јужноафричке невладине организације Makhaya Arts & Cultural Development Жарка Тарића и финансијског директора ове  организације Konrad Swanepoel.
 
Званичници Министарства културе Јужноафричке Републике боравили су у Ваљеву поводом отварања изложбе уметника Јужне Африке у Интернационалном-уметничком студију „Радован Трнавац Мића“ и овом приликом разговарали су са руководством града о могућностима сарадње пре свега у области културе, али и у области економије.
 
„Изузетно ми је задовољство што први пут гостује неко испред Владе Јужноафричке Републике у Ваљеву. Желимо Вам успешну изложбу и надамо се да ћемо у времену које је пред нама интензивирати сарадњу у много аспеката“, рекао је овом приликом заменик градоначелника Драгољуб Крстић.
 
Први саветник министра културе Јужноафричке Републике Ernest Zwelibanzi Ndlovu изразио је захвалност на срдачном пријему у Ваљеву и нагласио да је одговорност заједничка да се  контакти између две земље развију у будућности на свим нивоима. „У Јужној Африци има више од 20.000 српских грађана и ми очекујемо да ћемо кроз ове контакте унапредити односе у будућности, јер култура даје могућност даљег унапређења сарадње“, оценио је овом приликом први саветник министра културе Јужноафричке Републике Ndlovu.
 
Жарко Тарић, директор невладине организације „Makhaya Arts & Cultural Development“ оценио је овом приликом да очекује даљи развој сарадње са Ваљевом-културолошки битним градом Србије и позвао љубитеље уметности да посете изложбу у галерији Трнавац и увере се у домете модерне уметности Африке. „Званичници Министарства културе Јужноафричке Републике први пут бораве не само у Ваљеву већ и у овом делу Европе и право је задовољство што смо у прилици да их угостимо баш у Ваљеву“, рекао је Тарић.
 
Званичници Министарства културе Јужноафричке Републике након пријема у Градској кући посетили су Народни музеј Ваљево и упознали се са културним и историјским наслеђем Ваљева, а потом су присуствовали свечаном отварању изложбе „Афричка уметност у Ваљеву“ у Галерији Трнавац где су представљена уметничка дела академских сликара из Јоханезбурга. Приказане су слике средњег и великог формата портрети рађени јединственом техником рециклираних елемената од пластике уметника Mbongenija Butelezija, уља на платну сликара Vusija Mfupija, Mandla Godfraja Majadibodua i Endrjua Dandenija Nlangvinija, као и ткане и шивене рукотворине Ide Valt. Осим уетничких дела, изложени су и предмети из свакодневног живота, употребни, магијски и украсни. Изложба ће бити отворена наредних месец дана. 

Leave a Comment