Званично отворене 31. Тешњарске вечери

Почетак » Званично отворене 31. Тешњарске вечери » Актуелно » Званично отворене 31. Тешњарске вечери

Ваљевски летњи фестивал „Тешњарске вечери“, отворен је у суботу подизањем заставе манифестације на Тргу војводе Мишића. Ове године су, у име Ватерполо клуба ,,Ваљево“, заставу подигли репрезентативка Србије Миња Митић, заменик капитена 2006. годишта Живојин Шљиваковић и капитен сениорске екипе Лука Ђорђевић, који су потом, у друштву својих клупских другара и градоначелника града Ваљева др Слободана Гвозденовића, сишли на Летњу сцену крај Колубаре где су се поклонили публици.
,,Увек се враћамо у Тешњар. Тешњар је онај део Ваљева из којег је овај град и настао, она турска касаба која нас је направила једним од најзначајнијих градова у Србији“, рекао је градоначелник Гвозденовић и пожелео присутнима добродошлицу и пријатно вече на концерту Наташе Беквалац.
Након званичног отварања 31. ваљевског летњег фестивала, публика је певала и играла уз познате хитове Беквалчеве, а неколицина млађих гледалаца је прешла Колубару и са њом отпевала једну песму.
Дужином целе тешњарске калдрме, посетиоци су пратили програме фестивала, шетали, разгледали око 60 тезги са изложбеним производима, углавном из домаће радиности и до поседњег места попунили разнолике тешњарске кафиће.
Дан пре званичног отварања фестивала, на Летњој сцени поред Колубаре је одржан концерт Сање Илића и Балканике, а у оквиру обе вечери, било је мноштво пратећих програма.
Програми који су били најављени за недељу су одложени због лоших временских услова. Концерт ваљевских фолклорних друштава одржаће се вечерас, са почетком у 21 час на Летњој позорници, а дечја представа биће одиграна у петак, 11. августа, са почетком у 20 часова у Башти Дома војске.
Сви програми планирани за данас се одржавају по распореду, осим маскенбала, који ће се уместо на Летњој позорници, одржати на Градском тргу. Непромењени су термин и место окупљања и пријављивања за маскенбал- од 18.15 сати на платоу испред Центра за културу Ваљeва.
Отварање изложбе под називом ,,Савремени румунски ликовни уметници“, које је било заказано за сутра (уторак, 8. август) у Интернационалном уметничком студију ,,Радован Трнавац Мића“, је отказано због изненадне болести румунског уметника Costina Brateanua. Уместо планиране изложбе, у овом студију ће сутра у 20 часова бити отворена изложба под називом ,,Велики формати“ аутора из Америке, Африке, Јапана, Јужне Кореје, Кубе, Мексика, Пољске, Русије и Украјине, као и концерт чувеног ваљевског бубњара Бранка Поповића са пријатељима. Поповић, добитник годишње награде ,,Avedis Zildjian“ за најбољег музичара на одсеку за бубњеве Беркли колеџа у Бостону, је имао част да подигне заставу Тешњарских вечери у лето 2014. године.
Овогодишња манифестација ће трајати до једанаестог августа, који је уједно и уводни дан наредног ваљевског фестивала, Open minded.