Обележен Дан града, Матија Настасић почасни грађанин

Почетак » Обележен Дан града, Матија Настасић почасни грађанин » Актуелно » Обележен Дан града, Матија Настасић почасни грађанин

Ваљево је данас, Свечаном академијом на којој су уручене награде града појединцима и колективима за остварене резултате у прошлој години, обележило свој Дан града- 20. март.

Свечаној академији су присуствовале бројне уважене званице из Ваљева, околних општина, општина и градова у Србији, а свечаност је увеличао и амабасадор Кипра, Њ.Е. Константинос Елијадес.

Фудбалеру немачког „Шалкеа 04“ и репрезентативцу Србије Матији Настасићу је уручено признање „Почасни грађанин Ваљева“ због спортских резултата, али и због спремности да помогне људима у невољи.

Добитници награда су: у области привреде Грађевинско предузеће „Греда“, у области пољопривреде Дејан Добривојевић, у области образовања и васпитања мр Ана Савковић, у области стваралаштва и постигнућа ученика Алекса Мирковић, у области медицине и бриге о здрављу др Миодраг Илић, у области области социјалне заштите и хуманитарног рада Весна Лазић, у области хуманости Удружење пензионера Унутрашњих послова Ваљева, у области уметности и културе Весељко Белушевић, у области  „Чување и неговање традиције ваљевског краја“ Драган Живановић, у области информисање и друштвеног ангажовања Радован Лазаревић, у области спорта Ђукан Ђукановић.

Протођакон Љубомир Ранковић је добио награду за животно дело, а Остоја Продановић је добио специјалну награду за афирмацију града.

Опширније о добитницима на овом линку: https://www.valjevo.rs/dobitnici-nagrade-grada-valjeva/

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић је у свом говору рекао да је Ваљево град, који је више пута ослобађан од различитих окупатора, освајача и тирана.

„Данас славимо дан ослобођења од вишевековне турске окупације. Било је разних окупатора и разних окупација, али слобода је била увек скупља од живота. Живот је био увек јефтинији од онога што смо бранили, а бранили смо наш град и нашу Србију. Зато, подсећам и на 15. септембар који се некада славио као Дан града. И тај датум из новије српске историје треба да буде обележен као датум ослобођења Ваљева.

Ова градска Влада жели, пре свега, да поврати сав онај дух који га је красио с краја осамдесетих, ону нормалност и оптимизам и да најзад законе власти смени власт закона, да се поврате институције и да град и градска Влада профункционишу онако како треба. Подсетићу вас на оно што смо почели и што ћемо, сигуран сам, завршити. Од онога што је најважније, пут М4, који већ генерације сањају да нас споји са ауто-путем од Београда ка мору. Брана Стубо-Ровни која се ставља у пуну функцију и изградњом цевовода од бране до нове фабрике воде, уз помоћ српске Владе, која ће уложити у то 5 милиона евра,  најзад ће Ваљево, које има решен проблем водоснабдевања, ставити у функцију једну од највећих инвестиција у Западној Србији.

Реновираћемо Болницу и Дом здравља. Дивчибаре ћемо ставити у пун погон, а већ се тамо гради канализација. Санирају се клизишта, опет уз помоћ српске Владе, али исто тако у Индустријској зони, нови део који смо купили и који ћемо ставити у функцију већ ове године желимо да прикажемо новим инвеститорима и људима који би желели да улажу у Ваљево. Средићемо Улицу Вука Караџића, једну од главних градских улица. Биће завршен кеј Колубаре  и то ће бити једно од најлепших шеталишта у Западној Србији, а можда и у целој Србији.

Желимо да Ваљево покрећу знање и стручност, критичка реч, сумња, духовна бура, а никако сумњиви људи, баруштина духа и громки аплаузи. Ваљево мора да се пробуди, да би опет могло да сања, да сања боље сутра, да сања све оно што смо већ били и што ћемо поново бити. И зато вам хвала и срећан нам свима празник“, рекао је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић на Свечаној академији, која је данас одржана у Центру за културу Ваљева.

У програму Свечане академије учествовао је Градски мешовити хор „Абрашевића“, млада и талентована флаутисткиња Марија Обрадовић, глумац СНП-а из Новог Сада, Ваљевац Небојша Савић. Ученици Ваљевске гимназије, са својим професором Марком Томићем су на крају отпевали песму Микија Јевремовића „Ваљево вољени граде“.

У име добитника, пригодном беседом се обатио протођакон Љубомир Ранковић.