Визија Града Ваљева 2020.

Одборници Скупштине града Ваљева, на седници одржаној 28. децембра 2009. године усвојили су „Визију града Ваљева 2020. године“.

Овај документ град Ваљево је урадио у сарадњи са холандским градом Ситард-Геленом, у оквиру пројекта Лого-Ист 2. Већина одборника је подржала и похвалила процедуру израде Визије, која је у протеклих 15 месеци укључила велики број суграђана, удружења и организација. Одборници владајуће коалиције, али и део опозиције похвалили су текст Визије града и истакли да важан посао тек предстоји у испуњавању циљева задатих у овој Визији.
Кроз бројне активности, као што су прављење акционог плана и плана комуникације, SWOT анализу града Ваљева, припрему предлога визије града и дискусију о предлогу визије кроз бројне састанке и сесије, било је укључено више од 150 угледних представника локалне заједнице, институција, предузетника, истакнутих појединаца.
О нацрту овог документа водила се дискусија и на јавној расправи која је одржана почетком септембра месеца ове  године којој је присуствовала и трочлана делегација из партнерског холандског града на челу са Berry van Rijswijk, чланом Градског већа и Тима за сарадњу са Ваљевом. У дискусији о Визији на јавној расправи учествовало је преко 80 представника јавног, политичког, културног живота Ваљева.
Након дефинисања финалног текста Визије града, овај предлог су  најпре разматрали чланови Градског већа, а потом и одборници Скупштине града.