Обележен Дан примирја у Првом светском рату

Почетак » Обележен Дан примирја у Првом светском рату » Вести » Обележен Дан примирја у Првом светском рату
У Ваљеву је јуче обележен Дан примирја у Првом светском рату. Венце и цвеће на војничко гробље из Првог светског рата, које се налази на Новом гробљу у Ваљеву, положили су представници града Ваљева- заменик председника Скупштине града Јован Лукић и помоћник градоначелника Ваљева Драгољуб Крстић.
 
Почаст погинулим војницима одали су представници Војске Србије и представници Цркве.
„Данас овде, на светом месту обележавамо и сећамо се жртви. Место на коме се налазимо подсећа нас на безумље рата. Овде леже и тела побеђених и победника, што говори да рат као друштвени догађај излази из сваке логике нормалног човека. Овде треба само рећи : „Хвала, заборавити вас нећемо“. Војска Србије негује традиције славних ослободилачких ратова и поштује све жртве пале за слободу“, рекао је потпуковник Александар Васиљевић, командант касарне „Војвода Живојин Мишић“.
 
Помоћник градоначелника Драгољуб Крстић је подсетио на велика страдања српског народа у два светска рата.
 
„Ваљево је имало и несрећу и срећу у тим догађањима. Велика страдања су се десила у ваљевском крају, водиле су се одлучне, велике битке са жртвама. Ваљево је осветлало образ у том времену. Суштина је да не смемо ни по коју цену заборавити ова дешавања, јер је заборав у савременим условима покушај прекрајања историје. Против тога се морамо борити. Град Ваљево ће узети значајну улогу у обележавању 100 година од почетка Првог светског рата, који организује држава Србија. Овде смо да не заборавимо наше претке“, рекао је Драгољуб Крстић.
 
 
 
Подели на друштвеним мрежама...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Comment