Панел дискусија о новинама у сектору финансија

Почетак » Панел дискусија о новинама у сектору финансија » Вести » Панел дискусија о новинама у сектору финансија

 

Министарство финансија ускоро ће разматрати предлог појединих локалних самоуправа и привредника да се донесе уредба о утврђивању комуналних такси у општинама и градовима, најавио је Слободан Илић државни секретар у Министарству финансију на панел дискусији организованој другог дана Сајма локалних самоуправа који се одржава у новобеоградској Хали спортова. У сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина биће прикупљени предлози локалних самоуправа уочи коначног уобличавања уредбе о утврђивању комуналних такси. Представници локалних самоуправа из Србије који су учествовали на панел дискусији указали су на низ проблема са тзв. ’’фирмаринама’’. Локалне самоуправе су ове године, због економске кризе и смањених трансфера из републичког буџета за око 40 одсто, прибегле повећању локалних намета са циљем да прикупе више средстава у локални буџет.
План Министарства финансија је да се закон о јавној својини усвоји у првом кварталу наредне године, рекао је државни секретар Слободан Илић. Доношењем тог закона биће дефинисано шта је имовина државе, покрајина и јединица локалне самоуправе, као и начин како ће се располагати том имовином. Према његовим речима, закон о јавној својини допринеће бољем функционисању локалних самоуправа и ефикаснијем газдовању државном имовином и довести до општег развоја и повећања запослености.
 
Истовремено,неопходно је јачање капацитета локалних самоуправа, јер без тога неће бити успешно пренете ингеренције централне власти на локални ниво, нагласио је Илић.
 
Подели на друштвеним мрежама...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Leave a Comment